kokboken

Logga in

Nytt recept
per

Inlagt 2009-03-12 16:22
av Per Liedman

Historik:

Engelsk julkaka

Receptet har inte angivit antalet portioner.

Eftersom jag inte har någon stor engelsk barnaskara har jag halverat hennes recept och gjort vissa små ändringar. Man kan alltså om man vill ha en stor kaka göra dubbelt, ta isåfall bara tre stora ägg. Den bakas i till 2 h.

Källa: http://isobelsverkstad.blogspot.com/2006/01/its-fresh.html

Ingredienser

Tillagning

  1. Ha frukten, smöret, sockret, kastanjepurén, marmeladen, whiskyn, apelsinjuicen och citrusskalen i en vis kastrull. Låt koka upp sakta och rör under tiden medan smöret smälter. Sjud i tio minuter. Ställ åt sidan i 30 minuter.
  2. Sätt på ugnen på 150 grader. Slå in en vanlig kakform med borttagbar botten i folie. Jag använde detta som ersättning för det klassiska engelska bruna pappret, men jag erkänner att jag inte vet varför man använder vare sig det ena eller det andra. Min form är i teflon, om inte smöra och mjöla.
  3. Blanda de torra ingredienserna. Rör ner de vispade äggen i fruktblandningen. Sikta i mjölblandningen. Rör försiktigt. Häll i kakformen och dekorera i önskat mönster med mandeln. Sätt in i ugnen. Baka i ca 1,5 timmar, kanske lite mindre beroende på hur stor kakformen är. Toppen ska vara fast och torr och ha spruckit lite. En kniv i mitten ska vara bara lite kladdig. Låt svalna. Om man vill kan man sticka hål lite varstans i toppen och stänka över någon eller några matskedar av egen vald sprit direkt den kommit ur ugnen.
  4. Kakan håller längre än den räcker om man förfarar den svalt invirad i folie. Den är kompakt och extremt fruktig och inte så söt. Total julkänsla på ett bra sätt. Inte fräscht någonstans.